ציד מכשפות

 
 

ציד מכשפות הינו רדיפה של בני אדם שנחשדו כעוסקים בכישוף. בדרך כלל החשודים היו נשים, אך גם גברים הוצאו להורג עקב האשמה בכישוף. בניגוד לדעה הרווחת ציד המכשפות היה קטן יחסית בימי הביניים. הרדיפה האמיתית תפסה תאוצה בתחילת המאה ה-15, תום ימי הביניים ותחילת הרנסאנס.

ציד המכשפות החל בגרמניה ואיטליה, והתפשט כמגפה ברחבי מערב אירופה וגם ביבשות אחרות. בשנת 1692 התרחש ציד המכשפות בסיילם שבמסצ'וסטס.

ציד מכשפות הוא גם כינוי בהשאלה לרדיפה אחרי בני אדם, בהאשמות שאינן מבוססות. בפרט זכתה לכינוי זה פעילותו של הסנאטור ג'וזף מקארתי, אשר האשים אמריקאים רבים בהיותם קומוניסטים. סגנונו של מקארתי הביא ליצירת המושג מקארתיזם.

 

מבחני מכשפות

 

בהתאם לאמונה הרווחת באותה עת על טיבן של מכשפות, נבחנו בני אדם החשודים בכישוף. רבים מן המבחנים היו קטלניים, היינו אם החשודה לא הייתה מכשפה, והייתה אמורה לצאת זכאית, היא מתה במהלך הבדיקה.

  1. מכשפה צפה במים. החשודה הושלכה מצוק גבוה אל תוך מים עמוקים כשידיה ורגליה קשורות. אם טבעה, יצאה זכאית. אם נחלצה, הורשעה כמכשפה והוצאה להורג בשריפה או בתלייה.
  2. למכשפה יש נקודה בגוף, שאינה מדממת כתוצאה מדקירה. החשודה נדקרה בחיפוש אחר נקודה כזו. אם נמצאה נקודה כזו החשודה הורשעה כמכשפה.
  3. למכשפה יש שומות או פיסות בשר בולטות, שחיות מחמד עשויות למצוץ. גופה של החשודה נסרק בחיפוש אחר סימנים כאלה.
  4. מגע של מכשפה מפסיק את הקללה שהטילה. החשודה התבקשה לגעת במאשימים (המקוללים כביכול), כדי לראות אם מגעה יפסיק את התופעה שהוגדרה כקללה (התכווצויות ועוויתות).
  5. מכשיפה יכולה לברוח אם היא בסכנה אפילו כשידיה ורגליה קשורות, לכן היו קושרים מכשיפות ושורפים אותן. אם היא הייתה בורחת היא הייתה מכשיפה אם לא היא הייתה יוצאת זכאית. היו כאלה שהיו מדרדרים עליהן אבנים.

מכשפה

מכשפה, אישה העוסקת בכישוף. גם גברים עוסקים בכישוף, אך ההתייחסות הנפוצה היא לנשים - בספר שמות, למשל, נאמר "מכשפה לא תחיה".

 

במערב, לעתים קרובות, היוו המכשפות איום על השלטון והסמכויות המקומיות, הדתיות והמדעיות. מכשפות נרדפו והוצאו להורג על ידי סמכויות אלו. באנגליה במאה ה-15 נשים זקנות, חלשות או ביישניות נשרפו והועלו על המוקד, במה שנקרא ציד מכשפות.

 

התורה אוסרת על כישוף, ואף גזרה דין מוות על העוסקים בה, כנאמר: "מכשפה לא תחיה" (שמות כב,יז). המפרשים מציינים כי ננקטה לשון נקבה בהקשר זה (על אף שהציווי חל על גברים ונשים כאחד) מכיוון שרוב העוסקים בתחום היו נשים. טעמים שונים ניתנו לאיסור, ביניהם הרחקה מעבודה זרה ומתלות ישירה באלוהים או בבחירתו החופשית של האדם. כן נחלקו הדעות בשאלה האם התורה אסרה על הכישוף מכיוון שהוא ממשי, או שמא בדיוק להיפך - משום שאין בו ממש.

במקורות נזכרים שני מקרים של הרג מכשפות: בספר שמואל נודע לקורא בעקיפין, דרך דבריה של בעלת האוב, על הרג מכשפות שנעשה בידי שאול המלך, ובתלמוד מסופר על רבי שמעון בן שטח שהרג שמונים מכשפות, ללא הליך רשמי מסודר, כהוראת שעה.

 

ישנם שני סוגים שונים (ואף מנוגדים) של תיאורי המכשפות:

בחלק גדול מן האגדות מתוארות מכשפות כנשים זקנות לובשות שחורים, כשלראשן מצנפת מחודדת ובעלות מטאטא שעליו הן רוכבות. חלק מהמכשפות מתוארות כבעלות שיניים מרקיבות, שיער שחור מתולתל, אף עקום ולעתים קרובות מוארך, ופנים מקומטות. המכשפה מתוארת לרוב כקניבלית או כזקנה בודדה. מגוריהן של המכשפות מתואר כבקתה עזובה ביער או בטירה אפלה. תיאור המכשפה בצורה כזאת נפוץ במיוחד במעשיות ובאגדות ממקור מזרח אירופי, וגם בחלק מהמקורות המרכז-אירופיים כגון סיפורי האחים גרים.

 

מתיאור זה נובע השימוש במלה "מכשפה" בלשון הדיבור ככינוי לאשה מכוערת ודוחה במיוחד.

מאידך, קיים תיאור נגדי של מכשפה כאשה צעירה (או בעלת יכולת קסם לקיים נעורים נצחיים), יפהפייה ובעלת קסם ומשיכה מיני שגברים אינם מסוגלים לעמוד בפניה. שתי דמויות מפורסמות של מכשפות מסוג זה הן קירקה בה נפגש אודיסאוס במהלך נדודיו ומורגן לה פיי, אחותו של המלך ארתור שעמה קיים יחסים של גילוי עריות ומאוחר יותר הפכה (בחלק מהסיפורים) לאויבתו בנפש.

ישנן גם דמויות של מכשפות המחברות את שני הדימויים גם יחד - כלומר, בכח הקסם עוברות מדמות צעירה ויפהפייה לזקנה ומכוערת וחזרה. גם דמות כזאת מופיעה בסיפורי המלך ארתור, כאשר נתקל בה האביר סיר גאווין, אחד החשובים בגיבורי השולחן העגול.

 

לקוח מויקפידיה